Ocenená škola

nalepkaSOŠ beauty služieb v Košiciach je zameraná na poskytovanie komplexných beauty služieb v odboroch kaderník, vlasová kozmetika, kozmetik, kozmetička a vizážistka, kaderník-vizážista a obchod a podnikanie. Na škole študuje 273 žiakov z Košíc a širšieho okolia Košického kraja, prevažne dievčatá slovenskej národnosti, ale aj deti z detských domovov. V škole úspešne prebieha inklúzia žiakov s ŠVVP, ktorým sa venuje školská psychologička, podobne ako ostatným žiakom, ktorı́ to potrebujú alebo prejavia o jej poradenstvo záujem. Škola sa nachádza na košickom sídlisku Železníky v mestskej časti Košice Juh a jej dopravná dostupnostť je veľmi dobrá.

SOŠ beauty služieb buduje na dlhoročnej tradícii od r. 1967, no neustále sa snaží o inovatívne prvky v teoretickej a praktickej príprave žiakov. Svoje zručnosti rozvíjajú nielen v moderných priestoroch praktickej výuky, ale aj v programe Erasmus, do ktorého sú zapojení už 12 rokov. Pracovali v salónoch v Londýne, Lipsku, Olomouci, Valencii, Seville, Krakowe a Splite. Zo školy vzišli viacnásobný majster sveta v účesovej tvorbe či majsterka Európy v účesovej tvorbe a dekoratívnej kozmetike.

Pozitívnu klímu v škole vytvára aj školský parlament, ktorý prispieva k demokratickej, kreatívnej a harmonickej výchove. Škola rozvíja odborné zručnosti žiakov, ale aj ich prosociálne postoje, vzťah k prírode, životnému prostrediu a aktívnu angažovanosť. Za projekt "Beauty srdce pre osamelých seniorov" získala v roku 2021 prestížnu značku Angažovaná škola - víťaz. Dobrovoľnícke aktivity sprevádzajú školu dlhé roky a poskytovanie beauty služieb seniorom či ľuďom so zdravotným a mentálnym postihnutím v Domovoch sociálnych služieb a denných centrách sú medzi žiakmi obľúbené. Žiaci sa venujú upcyklácii odevov a so svojou študentskou firmou postúpili v roku 2021 medzi 8 najlepších tímov na Slovensku v súťaži JA Slovensko. Zapojili sa do budovania dažďových záhrad a outdoorovej učebne s ekozáhradkou. Za tieto ekoaktivity boli v roku 2020 ocenení Košickým samosprávnym krajom cenou Srdce na dlani v kategórii Dobrovoľníctvo v oblasti ochrany životného prostredia. Do chodu školy zasiahla aj vojna na Ukrajine. V marci 2022 poskytla škola v svojej telocvični základný servis ubytovania, stravy, hygienického zázemia a poradenstva 242 ukrajinským utečencom, prevažne matkám a ich deťom. Na službách v telocvični sa podieľali aj učitelia, zamestnanci a žiaci školy, podobne ako i na peňažnej a materiálnej zbierke a spoločnej modlitbe za mier na Ukrajine a vo svete. Aj táto dobrovoľnícka činnosť spojila širšiu komunitu školy a posilnila jej charakter angažovanosti a aktívnej pomoci tým, ktorí to potrebujú.

SOŠ sa stala v roku 2021 držiteľom zlatej značky Angažovaná škola s projektom Beauty srdce pre osamelých seniorov.

V roku 2022 sa zapojili s projektom Chobotničky pre bábätká - pre mamičky.

Kontakt: www.sosbeautyke.sk, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.